Připravte své boty na jaro

V minulém článku jsme se zaměřili na to, jak správně uložit zimní obuv, aby v další sezóně vypadala jako nová. Nyní se zaměříme na oživení jarní obuvi. 

Jaro se nám pomalu blíží a naše uskladněné jarní boty začínají jásat. Samozřejmě si s chutí většina z nás koupí nějaké nové boty, ale nemine nás ani fakt, že jsme také uložili k zimnímu spánku naše oblíbené kousky, kterých se nemůžeme dočkat. Víte, že při správné péči mohou navíc vaše boty z minulého roku vypadat jako nové? Připravili jsme si pro vás pár tipů pro oživení starých bot. 

Tenisky jako nové

I v případě, že jsem své tenisky uložili úplně čisté, může se vám zdát, že jsou po vybalení z krabice nebo ze skříně lehce zašlé. Nejlepším způsobem pro oživení bude, když si vezmete starý kartáček a boty přeleštíte. Zvláštní pozornost si zaslouží hlavně bílé nebo světlé tenisky. Zkuste použít jeden z nejzákladnějších prostředků, kterým je mýdlová voda. Pomocí zubního kartáčku a mýdlové vody odstraníte každodenní skvrny.

Pokud však potřebujete silnější kalibr (skvrny od trávy,...), zkuste smíchat půl šálku teplé vody, jednu lžíci amoniaku a pár kapek prostředku na nádobí. Na danou skvrnu nasypte jedlou sobu, kartáček namočte do roztoku a skvrnu vydrhněte. Následně dané místo opláchněte vodou a nechte vyschnout. Na jemnější povrchy, kde není možné použít amoniak, zkuste využít bílý ocet. Na skvrnu naneste opět sodu, kartáček namočte do octa a vyčistěte skvrnu.  

Slupka od banánu jako leštidlo

Chcete si vyleštit boty, ale nemáte leštidlo? Nevadí! Postačí vám obyčejná slupka od banánu. Banány obsahují totiž draslík, který je hlavní ingrediencí krémů na boty. Banán můžete použít na všechny boty, na které je vhodný i standardní krém. Rozhodně však není vhodný na semiš nebo nubuk.    

Boty bez zápachu

Každý samozřejmě chceme, aby naše boty spíše voněli, než z nich šel nějaký zápach. Máme pro vás další tip na boty bez zápachu. Tentokrát vám postačí nějaký éterický olej (tymián, tea tree,...) a dva šálky vody. Přísady smíchejte v láhvi s rozprašovačem a pořádně zamíchejte. V případě, že máte problémy se zápachem nohou, můžete boty stříkat klidně každý den. Jednoduše používejte dle vlastního uvážení a potřeby.