Espadrilky historie a současnost

Espadrilky vznikly ve Španělsku, konkrétně v Katalánsku a Baskicku. Termín espadrilka pochází z katalánského slova „espardenya“ odkazující na trávu esparto, původní jihoevropskou rostlinu používanou při výrobě espadrilek. Používala se na výrobu podrážek a na svršek se využívalo plátno. Prvotně espadrilky nosili zemědělci v Pyrenejích a poté kněží, horníci a pěchota. Popularita espadrilek vzrostla až v 19. století. Ve Francii se začaly prodávat v městě Mauléon a odtud se rozšířily do celé Evropy a koncem 19. století i do jižní Ameriky. 

V dnešním době se nejčastěji na oplétání podešve používá juta nebo konopí. Svrchní část obuvi bývá vyrobena z různých materiálů od kůže až po plátno. Můžou mít  rovnou podešev, platformou nebo klínek. Od roku 1970 se těší velké oblibě, v tento rok jej zpopularizoval francouzský módní návrhář Yves Saint Laurent na veletrhu v Paříži. Espadrilky svým bohémským vzhledem přesně zapadly do doby 70. let. 

 Svým vzhledem a střihem jsou espadrilky ideální pro letní období. Skvěle doplní každý letní outfit. V kombinaci slaměného klobouku a šatů nemají espardilky konkurenci. Pořiďte si je na léto taky.