Triky pro správné uložení zimních bot

Ač to venku chvíli tak vypadá a chvíli zase ne, jaro již pomalu klepe na dveře. Milovníci zimy se určitě v našich řadách velmi rychle najdou, ale buďme upřímní, většina z nás už se jara nemůže dočkat. S příchodem nového ročního období se však pojí také samozřejmě nějaké povinnosti. Mezi jednu hlavní patří bezesporu obměna našeho šatníku včetně obuvi. Jak však správně uložit naše zimní boty, aby nám sloužily ještě další zimu? To si hned objasníme.

Skladujte své zimní boty správně

Nejdůležitějším krokem je to, aby byly boty zbaveny všech nečistot a důkladně usušeny na vzduchu. Jakákoliv vlhkost povede totiž následně k plísni a zničení vašich bot. Vhodné je do bot vložit zmačkané noviny, které vytáhnou veškerou vlhkost. Tento trik byste měli ostatně používat vždy, když vám boty navlhnou, aby nedošlo ke vzniku skvrn nebo změně tvaru. Boty je dobré při skladování nějak nemačkat nebo jinak mechanicky poškozovat. V případě kozaček je dobré použít třeba láhev od vína, kterou do nich vložíte a zajistíte tak jejich přirozený tvar. Zároveň tím značně prospějete odvětrávání. V případě, že nejsou boty semišové, nezapomínejte také na vazelínu, kterou boty pomažete a necháte pár hodin nebo přes noc odpočinout. Životnost a celkový vzhled tím rozhodně prodloužíte a vylepšíte. 

Zimní boty na novou sezónu bez zápachu

V posledním bodu trochu zatočíme s možným zápachem. Jedná se ve finále o takovou babskou radu, která se však již kolikrát osvědčila. V případě, že se chcete vyhnout zápachu, který můžou vaše zimní boty při vytažení z botníku vypuzovat, tak čtěte dále.

Po vysušení bot (viz výše) si rozemelte čajové lístky, sušený hřebíček a bobkový list (množství podle potřeby). Nadrcenou směs vložte do nylonových ponožek. Následně si vezměte nové suché noviny, znovu je vložte do bot i s nylonovou ponožkou, která obsahuje směs. V této podobě boty uložte do krabice nebo botníku a nechte je tam celé jaro a léto, než je budete potřebovat. 

Směs odstraňuje především nepříjemné pachy a ochrání boty před moly. Třešničkou na dortu je také příjemná vůně, kterou ucítíte ihned po vybalení bot na další sezónu.

Pořiďte si novou obuv na jaro

Ještě před uložením zimní obuvi je důležité připravit se na jarní sezónu. Samozřejmě vytáhnete své oblíbené uložené kousky, ale co takhle pořídit něco nového a udělat si radost? Odměňte se a vykročte do jara s novými stylovými botkami.