Odměňte se na svatého Valentýna

Svátek zamilovaných, který se slaví 14.2. má pro mnoho lidí velký význam. Den svatého Valentýna je totiž dnem, kdy si lidé celosvětově vyznávají navzájem lásku a náklonnost. V dnešní době je tento svátek neodmyslitelně spjat se vzájemným darováním dárků a jinými pozornostmi.

Legenda o svatém Valentýnu

Odkud se vzala legenda o svatém Valentýnu a proč je považován za svátek zamilovaných? Valentýn byl světec z Terni, který žil ve 3. století a jehož život nebyl nikdy přesně objasněn. Kolem jeho životopisu kolují totiž dodnes nejasnosti vedené dvěma legendami. 

První legenda tvrdí, že byl světec Valentýn popraven císařem Markusem Aureliusem Claudiusem kvůli tomu, že tajně oddával zamilované páry. Císař tehdy zrušil manželství, protože nechtěl, aby se muži z důvodu vojenských povinností nějak rozptylovali. Valentýn mužům celkově radil, aby své ženy neopouštěli a do válek neodcházeli. 

Druhá legenda naznačuje, že Valentýn byl spíše léčitel a zemřel kvůli svým léčitelským schopnostem. Římští senátoři ho po zdařilém uzdravení syna známého rétora Kratóna obvinili z nekalých praktik. Následně byl na žádost prefekta uvržen do žaláře a popraven.

Zvyky na svatého Valentýna

Se svátkem svatého Valentýna je spjato mnoho tradic, které však nejsou všechny výmyslem dnešní doby. Populární darování květin je odvozeno přímo ze života biskupa Valentýna. Legenda totiž praví, že obdarovával mladé páry pestrými kyticemi.

Mezi další známé zvyky patří zasílání dopisů (zpráv), darování sladkostí, šperků, oblečení nebo bot, pozvání na večeři a mnoho dalších. 

Singl nebo zadaní?

Život nám připravuje mnoho životních překvapení. Nemá však cenu ztrácet pozitivní myšlenky a vždy je nutné se umět odměnit.

  1. Partner vám zapomněl koupit pozornost k Valentýnu? Kupte si bolestné sama nebo mu pošlete rovnou odkaz a nadělte si zasloužené nové boty.
  2. Jste singl? Nevěšte hlavu. Příští rok už to může být zase jinak. Letos se nezapomeňte odměnit samy. Rozhodně si to zasloužíte!

Nejdůležitější je oslavit svatého Valentýna podle svého gusta a nezanedbávat se. Udělejte si radost a kupte si stylovou obuv za skvělé ceny!