5 tipů pro výběr správné velikosti obuvi

Výběr správné velikosti bot není vždy úplně snadný. Nemůžete totiž spoléhat na to, že máte velikost třeba 40 a budou vám tudíž boty této velikosti vždy sedět. Každý výrobce má své číslování, kterým sem řídí. V případě, že nakupujete obuv přímo v obchodě, tak je to snadné. Velikosti si snadno vyzkoušíte. Jak si však vybrat správnou velikost na e-shopu bez toho, abyste museli boty neustále vyměňovat? Máme pro vás 5 tipů, které by vám opravdu mohly přijít vhod.

Dříve byly velikosti nohou menší

Zajímavostí je, že na začátku 20. století byla průměrná dámská velikost bot 35. Aktuálně se pohybujeme průměrně okolo velikosti 39. Může za to mnoho faktorů. Mezi nejzásadnější patří zvýšený příjem vitamínů nebo nezdravý životní styl, který vede často k obezitě. 

Ověřené tipy pro správný výběr

Délka stélky

Nekupujte obuv podle své běžné velikosti, ale vždy se řiďte délkou stélky. Každý prodejce bot by měl mít k dispozici tabulku velikostí, kde je ke každé přiřazena právě hodnota stélky.

Jedna noha o kousek větší

Není tajemstvím, že naše nohy nejsou zcela stejné. I když je rozdíl minimální, tak pokud se cítí v dané velikosti bot komfortně pouze jedna vaše noha, zvolte spíše obuv o číslo větší. Uvidíte, že se budete cítit lépe.

Jeden typ ponožek

Při výběru bot se zaměřte také na to, jaké ponožky do nich budete nosit. Vždy si vyberte pouze jeden druh ponožek a zhodnoťte k nim danou velikost bot. V případě zimních bot a silných ponožek je samozřejmě na místě větší velikost. 

Pozor na boty do špičky

Špičaté boty vypadají skvěle, ale výběr velikosti není tak snadný. Užší špička totiž znamená méně místa pro vaše nohy. V tomto případě se tedy rozhodně nebojte a zvolte o půl čísla větší velikost něž je vaše běžná. 

Nové boty vyzkoušejte až v druhé polovině dne

Objednali jste si nové boty? Skvělé! Zkoušení však nechte až na druhou polovinu dne. Nohy se nám totiž v průběhu dne prokrví a o malinko zvětší svůj objem.  

Správná velikost stélky

Jak na to? Snadno!

  • Připravte si papír a tužku.
  • Položte nohu na papír a obtáhněte ji tužkou po celém obvodu.
  • Změřte vzdálenost od nejvzdálenějších bodů.
  • Výsledek si zapište v centimetrech.